18 února, 2019

Microsoft - předpověď v roce 2015

Napsáno v 15.3. 2015 - jako semestrální práce pro předmět Informační trendy a trh ICT Cílem této práce je dokázat, že Microsoft v příštích letech mnohem více otevře svůj operační systém než tomu bylo dosud, přeorientuje svůj obchodní model a tím zvýší svoje postavení na trhu desktopových a mobilních operačních systémů.

Windows 8

V roce 2012 Microsoft vydal novou verzi svého operačního systému - Windows 8. Vydání této verze bylo zlomové z několika důvodů. V první řadě to bylo v době, kdy se ve velkém začaly rozmáhat smartphony a jiná mobilní zařízení. Microsoft již pro ně měl hotový operační systém nazvaný Windows Phone, který nahradil dřívější Windows Mobile. Společně s tím také Microsoft doposud podporoval mnoho různých verzí systému Windows - Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows RT a taktéž systém pro konzole Xbox 360 a v brzu se chystal vydat nový Xbox One. Díky těmto podmínkám se Microsoft rozhodl, že nebude dále štěpit svůj ekosystém a začne tyto systémy navzájem propojovat do jedné jediné platformy. Výsledkem tohoto snažení byly Windows 8, které v sobě přinesli podporu pro dotyková zařízení a rozhraní Metro[1] ve kterém měli tyto univerzální aplikace běžet. Spojení systémů do jediného celistvého celku byl zajímavý nápad, který mohl redukovat náklady na údržbu a usnadňovat vývoj nových aplikací ale bohužel samotné provedení bylo katastrofické.[2] Z Windows 8 se stal systémem, který uživatele odmítali a až do jeho první větší aktualizace s verzí Windows 8.1 byl tento systém uživatelsky téměř nepoužitelný.

Nokia a Windows Phone

Microsoft si tohoto problému byl vědom a proto se snažil pomocí cenové strategie přimět uživatele aby tento systém používali a přešli z předchozích starších verzí Windows[3] na nový operační systém. V té době taktéž jeho Windows Phone prohrával konkurenční válku v oblasti smartphonů, kde hlavní tržní podíl držel a stále drží Android[4]. Z toho důvodu bylo nutné přikročit k razantnějším krokům. Microsoft se rozhodl investovat téměř 7.4mld dolarů a odkoupit mobilní část divize společnosti Nokia. Samotná transakce se uskutečnila v dubnu roku 2014. Díky této akvizi Microsoft získal vlastní výrobní prostředky a mohl zahájit výrobu telefonů Nokia Lumia s Windows Phone. Jejich velkým lákadlem měla být opět cena, která se pohybovala velice nízko a také před-instalované aplikace jako Office či Nokia Navigation. Hlavním cílem Microsoftu se nyní primárně stalo získat dostatečný podíl na trhu a to za jakoukoliv cenu. Uživatelé ale neměli o mobilní zařízení s Windows Phone zájem. Byli už zvyklí na zařízení s Androidem či iPhone, který měl naprosto odlišný typ ovládání a také na aplikace, které nebyly s Windows Phone kompatibilní. Z pohledů vývojářů nebyl důvod vyvíjet aplikace pro Windows Phone právě proto, protože jejich podíl na trhu byl tak zanedbatelný, náklady na vývoj velmi vysoké a budoucnost značně nejistá. Díky tomu uživatelům chyběly aplikace, které by mohli využívat[5] a tím se znovu roztáčel bludný kruh kolem Windows Phone.

Monopolní chování

Z předchozího chování Microsoftu víme, že velmi rád využívá svého monopolu k tomu, aby ostatní hráče vytlačil z trhu a svoji pozici si udržuje hlavně díky proprietárním technologiím, ke kterým nemá nikdo jiný přístup. Už dříve tuto strategii úspěšné využíval k udržení své dominantní pozice na desktopu a byl za to dokonce souzen a mnohokrát pokutován. [6] Můžeme spekulovat, zda Microsoft očekával, že tato strategie bude fungovat i v tomto případě a že Windows, díky své rozšířenosti na desktopu, získají stejnou oblibu i na mobilech a postupem času donutí uživatele přejít z Windows na desktopu na jejich mobilní verzi. Někomu se naopak může zdát, že Microsoft jednoduše podcenil konkurenci a rozhodl se raději investovat peníze jinam, než do vývoje a vylepšování mobilního ekosystému. Tak či tak, v dnešní době již vidíme výsledky boje o dominantní platformu na mobilních zařízeních a Microsoftu se rozhodně nedaří nikterak prosadit.

Otevření systému

Z toho důvodu se Microsoft začíná uchylovat k uvolnění své politiky uzavřených technologií a otvírá svůj ekosystém okolí.[7] Jedním z prvních kroků, které Microsoft podnikl je založení .Net Foundation (http://www.dotnetfoundation.org), která začíná zveřejňovat zdrojové kódy jednotlivých technologií. Všechny tyto zdrojové kódy jsou volně dostupné na GitHubu (https://github.com/Microsoft). Společně s tím se Microsoft chystá začít vydávat svoje aplikace i pro jiné platformy, než je Windows a podporovat například Linux a nebo Mac. Toto je umožněno díky open-sourcování jádra .NET, a zvláště díky otevření kompilátoru Roslyn (https://github.com/dotnet/roslyn), který umožňuje běh .NET aplikace kdekoliv, nezávisle na platformě - stejně jako Java. Mezi dalšími kroky, které mu mají pomoci přilákat více vývojářů patří i rozšířená podpora dokumentace, tutoriálů a materiálů pro vývoj aplikací pro Windows (https://www.touchdevelop.com/). V neposlední řadě také například finanční odměna pro vývojáře, kteří začnou vyvíjet aplikace na Windows Phone. Microsoft se také všemožně snaží zlepšit svůj obraz mezi veřejností a tlačí velmi na to, aby už nebyl viděn jako korporátní a monopolní obor ale aby ho veřejnost chápala jako společnost, která je otevřená změnám a má chuť se měnit a chápat potřeby uživatelů. Všechny tyto změny směřují k tomu, že Microsoft chce změnit svůj korporátní model a mnohem více se orientovat na služby než samotná zařízení a systém.

Závěr

Microsoft nezačal vůbec dobře, udělal mnoho chyb a je v současné době velmi ohrožen nástupem konkurence, která již pomalu ničí jeho dominantní postavení. Přesto je ale velice krátkozraké tvrdit, že se Microsoft nedokáže opět pozvednout. Přes všechny nezdary vidíme, že Microsoft se rozhodl nečekat na svůj konec a přešel do tvrdého protiútoku a to i za cenu ztráty svého postavení a změny celého obchodního modelu. Všechny změny, kteří dnes probíhají, budou mít odezvu v delším časovém horizontu 3 až 5 let. Přesto ale pomohou Microsoftu udržet uživatele na své platformě a pojistit si tím svoji klientelu. Stejně tak mu tyto kroky přilákají nové vývojáře, které budou pro jeho platformu vyvíjet aplikace a díky tomu se budou Windows stále více používat. Otevřením své platformy Microsoft patrně ztratí část zisku, který dříve měl z monopolního postavení ale podaří se mu tím zůstat dominantním hráčem na poli operačních systémů a v brzké době, můžeme začít sledovat i jeho vzestup s nově připravovanými Windows 10, které by měli opět napravit všechny chyby, kterých se za posledních pár let dopustil. Jak dalece se mu podaří tento kurz udržet a jestli se nezačně opět uzavírat do sebe je otázka příštích let ale v současné době má velmi dobře nakročeno stát se opět jedničkou na poli operačních systémů mobilních i desktopových zařízení. ________________ [1] http://www.cnet.com/news/windows-8-designer-why-microsoft-forced-metro-on-us-all/ [2] http://www.digitaltrends.com/computing/nobody-wants-to-touch-windows-8-laptop-sales-suffer/ [3] http://www.extremetech.com/computing/150130-microsoft-cuts-the-price-of-windows-8-and-office-2013-to-spur-slow-adoption [4] http://www.idc.com/prodserv/smartphone-os-market-share.jsp [5] http://www.statista.com/statistics/276623/number-of-apps-available-in-leading-app-stores/ [6] http://ec.europa.eu/competition/sectors/ICT/microsoft/ [7] http://gadgets.ndtv.com/apps/news/hell-freezes-over-as-microsoft-said-to-be-considering-office-for-linux-release-327921

Žádné komentáře:

Okomentovat