25 února, 2020

Smysl současné práce

Baví vás vaše práce? Chodíte do ní rádi a vydělává vám dostatek peněz na živobití?

Po finanční krizi 2008 už moc takových prací nenajdete a vlastně ani nejsou.

Pravdou je, že v současnosti většina práce, kterou lidé dělají je nesmyslá. Je to pouze pozice, kterou společnost vytvořila ale nemá nic společného s produktivitou nebo nějakým reálným smyslem. Většina pracovních míst je dnes obsazena lidmi, kteří jsou už staří a čekají na odchod do důchodu. Firma samotná pro ně nemá využití ale nemůže je propustit, ať už z důvodu odstupného nebo z problémů pro společnost.

Tento model byl zakotven v socialistickém uspořádání státu po druhé světové válce (cca 1940) a obnášel zhruba toto:

- Choďte poctivě do práce celý váš život a pracujte.
- Odvádějte poctivě peníze nám státu a až budete staří, tak se o vás postaráme.
- Budeme vám platit důchod, pečovat o vás sociální péčí a starat se o vaše děti ve škole.

Díky tomu lidé chodili do práce, pracovali a vydělali mnoho peněz, které následně putovaly do státní pokladny a taktéž jejich zaměstnavatelům. Takto to pokračovalo po 80let. Před a po válce tu bylo mnoho zdrojů, které se dali vydrancovat. Populace roku 1950 byla pouhých 2,5 bilonu lidí na celém světě. Nyní je to 7,8 bilonu lidí, což je téměř 3x více. Nikomu už nevadí, že chodit do práce většinou nepřínáší produktivitu, lidé jsou na to zvyklí, protože to viděli u svých rodičů a jim to vycházelo.

V současnosti jsou zdroje, které umožnilo tento "blahobyt" téměř vyčerpané a naší planetě hrozí kolaps. Lidé takto neuvažují. Stále chodí do práce a očekávají, že budou dostávat důchod a že se o ně někdo postará. Svět se změnil. V dnešní době to již tak není a od doby finanční krize 2008 přišlo probuzení a začíná boj o přežití. Není radno v takové době zůstávat sám.




Žádné komentáře:

Okomentovat